Menu

Kokos – składnik potraw a także niezastąpiony kosmetyk

10 lutego 2017 - Bez kategorii
Kokos – składnik potraw a także niezastąpiony kosmetyk

Kokos. Kiedyś uznawany wyłącznie jako dodatek do placków i deserów. Dziś możliwości jego używania rozszerzają się. Coraz bardziej znane są zdrowe artykuły wyprodukowane ze środka takiego wielkiego orzecha. Najczęściej jest to żywność ekologiczna. Jak wyglądają zalety stosowania kokosa przy przygotowywaniu posiłków?
Kokos to orzech obfity w nienasycone kwasy tłuszczowe. Przejawia on imponujące proporcje kwasu omega-3 a także omega-6. Z tego względu tego rodzaju popularność zdobywa olej kokosowy nierafinowany. Ulega rozpuszczeniu w standardowej temperaturze. Olej tego rodzaju poleca się osobom z alergiami, weganom, a także jednostkom na diecie. Jest albowiem nie tak bardzo kaloryczny aniżeli tradycyjny olej rzepakowy, bądź słonecznikowy. Użytkuje się go zwłaszcza do wypiekania i smażenia. Ma szansę również przysłużyć się w charakterze dodatku do zielonych koktajli.
Co zajmujące, olej kokosowy ma możliwość przysłużyć się niczym specyfik do włosów, czy specyfik do rąk. Znany jest wszak ze swoich własności natłuszczających a także odnawiających.

olej kokosowy nierafinowany

Kolejnym ciekawym, jednak ciągle słabo rozpowszechnionym towarem jest mąka kokosowa. A mimo to jest ona o wiele lepsza, aniżeli mąka pszenna, również żytnia. Nie posiada ona glutenu, wszak zawiera więcej białka i błonnika, niż typowe typy mąki. Wskutek tego jest ona odpowiednia dla osób, co wyłączają gluten z własnej diety. Jest udowodnione także, że mąka taka nada się w żywieniu cukrzyków. W przeciwieństwie do mąki pszennej nie powiększa istotnie stopnia cukru.
Mąka kokosowa ma podobne użytkowanie w kuchni, jak również przeróżne typy mąki. Wspaniale przydaje się do pieczenia dobrych dla zdrowia placków i ciasteczek. Powinno się jednakże mieć na uwadze, ażeby wdrażać przepisy, jakie wykorzystują mąkę kokosową. Mąka tego typu doskonale się rozkłada, więc po wielokroć staje się odpowiednim składnikiem podwieczorków, płatków śniadaniowych, tak samo napojów owocowych.
Kokos to teraz nie tylko słodziutki, egzotyczny składnik. To baza dobrej, ekologicznej diety.